Bilverkstäderna ska bättra sig med ny plan

13 januari, 2015 i Konsumenträtt, Motor

Det började med en granskning av TV4-programmet Kalla Fakta, skriver Expressen. Där avslöjades stora brister i hur bilverkstäder sköter sin service och sina reparationer. Efter programmet inleddes en intensiv debatt och diskussion inom bilbranschen. Strax före jul visade Sveriges Fordonsverkstäders Förening en konkret åtgärdsplan där en del av att informera om verkstäders skyldigheter och rättigheter. Informationen har tryckts i en praktisk sammanställning och den vägledningen ska nu distribueras till samtliga bilverkstäder som är med i föreningen. – Det finns ett stort kunskapsbehov bland verkstäderna man vill veta mer om konkurrensfrågorna, konsumentjuridik och hur branschen ser ut, säger Bosse Ericsson, vd för SFVF. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.