Var tredje säger nej till fast telefon

14 januari, 2015 i Tele- och internet

Allt fler gör sig av med sin fasta telefon. I dag saknar vart tredje hushåll i Sverige fast telefoni, skriver DN. Enligt Post- och telestyrelsens, PTS, senaste rapport om svensk telemarknad fanns det den sista juni 2014 3,8 miljoner fasta telefoniabonnemang i Sverige, varav 2,8 miljoner var privata. Det var en minskning med 5 procent på ett år. – Behovet av en fast telefon har minskat. Det finns också en kostnadsaspekt. I dag behöver det inte vara dyrare ringa med en mobiltelefon och månadskostnaden för den fasta telefonen kan då upplevas som onödig, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS. Av de fasta abonnemangen är ca 55 procent analoga, och 43 procent ip-telefoni via bredband eller kabel-tv. Sedan några år tillbaka driver Telia också ett teknikskifte i glesbygden. Cirka 35 000 kunder kommer innan 2015 är slut att ha fått sin trådbundna telefon ersatt av en mobil lösning där de fortfarande kan använda sina fasta telefoner i hemmet, alternativt ett vanligt mobilabonnemang. Telestationer som har bredband kommer dock inte att avvecklas. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.