Bedragare länsar bankkonton via Facebook

3 februari, 2015 i Bedrägeri

Polisen utreder ett 50-tal fall av bedrägerier via Facebook runt om i hela landet. Tillvägagångsättet är likadana för alla och det handlar om en person som utger sig för att vara en nära vän, skriver SVT Nyheter. ”Vännen” skriver via Facebook att bankdosan är trasig och han eller hon behöver hjälp med en kod till den egna internetbanken. ”Vännen” är en bedragare som sedan tidigare tagit reda på bland annat offrets personnummer. Genom att noga ha läst det kapade Facebook-kontots meddelanden så uttrycker sig bedragaren precis som den äkta vännen. När bedragaren får koden kommer hen sedan åt offrets konton och kan tömma dem. – Alla de här fallen genererar mycket pengar eftersom de kommer åt alla konton som du har. Det är inte bara lönekontot, utan även övriga konton som man har tillgång till, säger Jan Olsson, vid polisens Nationella bedrägericenter. Polisen har vissa spår efter bedragarna, men enligt polisens utredare, så är de mycket bra på att skydda sig bakom anonyma nätverk. Till artikeln >>
Anna blev lurad av bedragare som hade kapat kompisens konto på Facebook. Hon blev lurad på 25.000 kronor. – Jag förstår inte hur jag kunde gå på det, jag blir så arg på mig själv, säger hon. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.