Hotellet saknade hiss – till sjunde våningen

5 februari, 2015 i Konsumenträtt

När svensken kom fram till hotellet på Saint Martin i Karibien blev han bestört. Rummet låg på sjunde våningen – men saknade hiss. Nu kräver han ersättning av Ving, skriver DN. I reklamationen skriver resenären – som säger sig lida av artros i båda knäna – att Ving i sin hotellbeskrivning anger att det delvis finns hiss. Det gjorde det – men bara mellan 7:e och 12:e våningen. Vid hemresan blev flyget dessutom försenat vilket gjorde att mannen missade sin tåganslutning. Mannen vill nu ha 9900 kronor tillbaka, halva redans pris. Ving anser att beskrivningen av hotellet är korrekt, men medger att man kunde ha varit tydligare i sin information på hemsidan. Totalt erbjuder man kunden 2575 kronor. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.