Skadliga hudblekningskrämer kvar i butiker

19 februari, 2015 i Hälsa

Skadliga hudblekningsprodukter finns fortfarande kvar i svenska butiker, trots att de är förbjudna sedan mer än tio år. Läkemedelsverket prioriterar inte problemet, skriver P3 Nyheter. Att bleka huden är vanligt i bland annat delar av Afrika, Asien och Karibien. Många av produkterna innehåller hydrokinon, ett ämne som blockerar hudens mörka pigment och kan leda till allvarliga hudskador. Michael Åhman, inspektör på Miljöförvaltningen i Stockholm, tycker att det är problematiskt att P3 Nyheter hittar de förbjudna produkterna, trots att Miljöförvaltningen inte gör det. – Det är naturligtvis ett stort problem att det uppenbarligen finns en så stor efterfrågan på de här produkterna. Vi gör vad vi kan, men det är inte helt enkelt om de gömmer produkterna, säger han. Läkemedelsverket ansvarar tillsammans med kommunerna för att se till att förbjudna produkter inte säljs i Sverige. – Vi har produkter som innehåller ämnen som orsakar större problem enligt vår mening, då satsar vi på att informera om dem, säger Gunnar Guzikowski. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.