Svårt att få rätt mot mobilföretag

26 februari, 2015 i Konsumenträtt, Tele- och internet

Det brukar vara mycket svårt att få företag som säljer mobiltelefoner och abonnemang att riva upp avtal. Det säger konsumentrådgivaren May Strandberg i Uppsala apropå fallet med Lasse som har minst tio abonnemang hos samma bolag. skriver P4 Uppland. – Här hade Lasse och hans vän en fördel i att de använde massmedia. Det är jag helt övertygad om. Skulle Lasse själv försökt förhandla med Phone Family – det är näst intill omöjligt. Och det är det vanligtvis även för oss. För då är det inte bara Phone Family som vi har som motpart, utan då är det också den operatör som man har ingått avtalet med, säger hon. Phone Familys vd Jon Hjertenstein säger att hur de agerat inte påverkats av att P4 Uppland hörde av sig. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.