De satsar sig genom mjölkkrisen

27 februari, 2015 i Livsmedel

Mjölkkrisen slår hårt mot svenska bönder. Trots en tuff marknad väljer makarna Berglund i Buckarby att satsa, skriver Sala Allehanda. I måndags invigde de sin nybyggda mjölkladugård med robot och lösdrift för upp till 70 mjölkkor. – En anledning till att vi har vågat satsa är att vi tillhör ett mindre mejeri – Gefleortens Mejeriförening – som har en mer långsiktig strategi och som värnar om producenten, resonerar Åsa Berglund. Gefleortens vd Magnus Lindberg tror att det är till deras fördel att mejeriet är lokalt och kan hålla en tät dialog med både producenter och kunder. Trots att sveriges mjölkbönder befinner sig i en svår ekonomisk situation till följd av höga foderkostnader och låg ersättning för mjölken, tror inte LRF Mjölk att ett höjt konsumentpris är en lösning. – Mjölken går till många olika produkter, så att höja priset på enbart mjölk slår inte igenom på betalning till bönderna, menar Agneta Hjellström, expert på mjölkföretagens lönsamhet och konkurrenskraft. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.