Allt färre bankkontor med kontanter

2 mars, 2015 i Ekonomi, Handel

Antalet bankkontor med kontanthantering har minskat med 40 procent i Sverige på tre år, skriver SVT Nyheter. I våra nordiska grannländer finns regler som garanterar kontanter inom rimligt avstånd, men i Sverige avgör bankerna själva. Och de skyller avvecklingen på kunderna. – 2008 beslöt riksdag och regering att lägga ner Svensk Kassaservice. Motivet var att det var för få transaktioner på Svensk Kassaservice kontor. Med det sa staten att vi lägger oss inte i den här frågan längre, utan lämnade över till de privata aktörerna, säger Leif Trogen, chef för finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen. Bankerna hävdar att det är kundernas beteende som ligger bakom avvecklingen. Enligt Jan Bertoft på Sveriges konsumenter är det tvärtom bankerna som driver på mot det kontantlösa samhället. – De tjänar betydligt bättre på korthantering än vad de gör på kontantbetalningar, säger han. Och de som kommer i kläm är de som av någon anledning inte hunnit med i den digitala omställningen, som äldre, funktionshindrade, utlandsfödda och personer som bor i glesbygd. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.