Taco-tillbehören som en bluff

9 mars, 2015 i Livsmedel

Gå in i valfri mataffär en fredag och så gott som var och varannan matkorg är fylld till bredden med tacotillbehör. Men vad produkterna ser ut att innehålla kan skilja sig helt och hållet från verkligheten, skriver Metro. Exempelvis visar det sig att den färdiga cheddardippen från Santa Maria endast innehåller fyra procent cheddar, att guacamolen bara innehåller 1,5 procent avokado och att en lök- och viklöksdippen bara innehåller totalt två procent lök och vitlök. Utöver dippsåserna tycks kryddmixerna vara en produkt där man gärna förvirrar konsumenterna. Old el Pasos ”Fajita Spice Mix” innehåller exempelvis så lite som 5,5 procent kryddor, samtidigt som huvudingrediensen är socker. Att vi ändå köper dessa produkter tror Björn Bernhardson, verksamhetsledare, vice ordförande och grundare av den ideella föreningen Äkta vara, handlar om att vi faktiskt inte är tillräckligt medvetna om vad vi köper. – Särskilt inte när det är så enkelt att göra själv. Som med kryddmixen; de flesta av kryddorna den innehåller har man redan hemma. Maria Florin är jurist på Livsmedelsverket och säger att det inte är tillåtet att vilseleda konsumenterna. – Syftet är att konsumenten ska kunna skaffa sig en rimlig bild av produkten. När man gör bedömningen om en produkt är vilseledande eller inte ser man till helheten, där både text och bild vägs in. I ett mejl till Metro skriver Sandra Flodström på Santa Maria att de nu ska byta namn på produkterna, både ostdippen och guacamolen. Old el Paso vill däremot inte kommentera artikeln. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.