Ovanligt med höga halter bekämpningsmedel i frukt och grönt

12 mars, 2015 i Hälsa, Livsmedel

Livsmedelsverket kontrollerar årligen rester av bekämpningsmedel i vegetabiliska och animaliska livsmedel. Bara en procent av proverna i den senaste rapporten överskred gränsvärdena, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Under 2013 analyserade Livsmedelsverket 465 olika substanser i totalt 1 836 stickprov av färska, frysta eller bearbetade livsmedel. I 18 prov överskreds gränsvärdena, främst frukt och bär. Partier som överskrider gränsvärdena får inte säljas och det görs uppföljande kontroller av nästkommande partier av den aktuella grödan från exportören/odlaren innan fler får komma ut på marknaden. Även den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, konstaterar också att resthalterna i maten på den europeiska marknaden fortsätter att minska. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.