Även höga D-vitaminnivåer kan vara skadliga

16 mars, 2015 i Hälsa

Låga D-vitaminnivåer i blodet har länge kopplats till ohälsa, men nu har danska forskare för första gången visat att även höga D-vitaminnivåer kan vara ett hälsoproblem, skriver SVT Nyheter. Forskarna har analyserat blodprov från 247.574 danskar och hittat ett samband mellan risken för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar och låga D-vitaminnivåer. Mer överraskande är att de danska forskarna även har hittat ett samband mellan höga nivåer av D-vitamin och risken för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar. Dock såg man inte en lika stor riskökning hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet, som hos dem med låga. Studien är stor och välgjord, men fortfarande en observationsstudie, som än så länge bara visar på ett samband. För att veta om de höga D-vitaminnivåerna verkligen orsakar för tidig död krävs randomiserade, kliniska studier som specifikt kan visa på vad det kan betyda att ha över 100 nanomol per liter i blodet, påpekar Peter Schwartz, professor på institutionen för klinisk medicin vid Glostrups universitetsjukhus. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.