25.000 stämmer Facebook

9 april, 2015 i Tele- och internet

Nu startar en rättegång i österrikiska Wien där den 28-årige juristen Max Schrems anklagar Facebook för att kartlägga användarna på ett sätt som bryter mot europeiska data- och konsumentlagar, skriver SVT Nyheter. 25.000 Facebook-användare stämmer Facebook i en grupptalan med stöd från ytterligare cirka 50.000. – Vad folk själva delar på Facebook bekymrar inte mig. Det stora problemet är vad Facebook gör i bakgrunden, den tilläggsinformation de samlar in och med analys av massdata de gör noggranna profiler och kalkyler och sen lägger pussel om sådant du aldrig har delat, hävdar Max Schrems. – De kombinerar information om dina vänner och vad de delar, köper information från andra dataföretag och vet mycket mer om dig än vad du personligen har delat med dig av, så de kan till exempel beräkna hur länge din relation håller eller din sexuella läggning, påstår han. I stämningsansökan hävdas att dessa uppgifter och användarprofiler sen säljs till andra företag och är grund för att få annonskunder på Facebook. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.