Prishöjning på mjölk gav lite till bönderna

16 april, 2015 i Livsmedel

1,8 öre per levererat kilo mjölk blev utdelningen till mjölkbönderna när tre ICA butiker i Skellefteå höjde mjölkpriset med en krona, skriver P4 Västerbotten. Att det inte blir mer beror bland annat på att det är en mindre del av böndernas mjölk som hamnar i mjölkförpackningar. – Den mjölk som åtgår till osttillverkning är betydligt större kvantiteter än den mjölk som förpackas i enlitersförpackningar, säger Bernt Wikström som är delägare i Kåsbölegården utanför Lövånger. Det innebär att om konsumenterna till exempel köper mer lokalproducerad ost så skulle det gynna länets mjölkbönderna mer än höjda priser på enlitersförpackad mjölk. Ökad försäljning av importerade mejeriprodukter pressar samtidigt ner Norrmejeriers avräkningspris till mjölkbönderna. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.