Krönika: Gå inte på domän-bluffen

23 april, 2015 i Bedrägeri

Trettio år efter att .com-domänen introducerades kan vem som helst med 185 000 dollar på fickan kan köpa sig en alldeles egen toppdomän – till nytta för ingen och till besvär för många, skriver Urban Lindstedt i Jajja Magazine. Tanken med de nya toppdomänerna var att företag skulle kunna få tillgång till bättre domännamn. Men det är tveksamt om någon av de hundratals nya toppdomäner gör något annat än förvirrar användarna. ”De nya domänerna måste vara himmelriket för domänskojare. Ett vanligt sätt att lura företagare att köpa domäner skyhögt över marknadspriset är att i ett telefonsamtal berätta att exempelvis ett porrföretag vill köpa företagets adress under en annan toppdomän, exempelvis www.foretag.net. Nu kan de dessutom sälja ytterligare 587 toppdomäner till okunniga företagare”, skriver han. ”Företag bör kartlägga sitt behov av domäner innan domänskojaren ringer. Kortfattat tycker jag att alla företag ska köpa .se-domänen och .com-domänen om de finns tillgängliga, gärna i flera olika varianter”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.