Allt fler äldre luras av Microsoft-bedragare

27 april, 2015 i Bedrägeri

Trots flera varningar slår Microsoft-bedrägerierna nya rekord, skriver SVT Nyheter. Bara de senaste veckorna har ett hundratal personer blivit lurade på flera miljoner kronor – och det är framförallt äldre människor som drabbas. Bluffen går ut på att en engelsktalande person ringer upp och uppger att han jobbar på företaget Microsoft. Personen förklarar att du har fått ett virus i datorn som hen ska hjälpa till att ta bort. För att göra det, måste personen fjärrstyra datorn – när de får tillgång till datorn så tömmer bedragaren offrets bankonton via internetbanken. – Förut tog de mindre pengar, ca 2.500-5.000 kr, nu ser vi större uttag. Det handlar om 20.000-100.000 kronor, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. Polisen har sammanställt uppgifter som de svenska bankerna tagit fram. – Det rör sig om ett 20-tal fall i veckan. Bara bankerna kan se helheten och det är skrämmande uppgifter som vi inte hade tidigare, säger Jan Olsson. Eftersom man själv ”tillåtit” överföringen från sin internetbank till bedragaren, så får den drabbade inte heller tillbaka sina pengar. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.