Du äter mer omstridd palmolja än du tror

27 april, 2015 i Livsmedel, Miljö

Palmolja är något av råvarornas svarta får: utskälld av miljövänner och omgiven av hysch-hysch. Den är också vanligare än många tror, skriver GP som synat oljeläget i mathyllorna. En butiksrunda hittar på kort tid ett 40-tal varor med palmolja. Det är lågprisvaror, som Eldorados glass och Ica basic kex, men också märkesvaror som Maryland cookies, Fazer dumlekolor och Blå band bearnaisesås. Vanligast var palmoljan i kex, kakor och konfektyr. Oreos chokladkex, Gilles punschrullar och Tucs salta kex är några exempel. Vi hittade den också i färdig deg, frysta bakverk och sådan där låtsasost som går under namnet pizzamix. – Vi använder väldigt mycket mer palmolja än vi skulle behöva, säger Maria Rydlund, sakkunnig på Svenska naturskyddsföreningen. – Man kan inte lita på att produktionen är ansvarsfull. Som konsument kan man ta en timeout från palmolja. Det sätter tryck på tillverkarna att ta sitt ansvar. Branschorganet Livsmedelsföretagen lovar att all palmolja i svenska livsmedel ska vara certifierad senast 2015 – men certifieringen innebär enbart att tillverkarna betalar en avgift till ett branschorgan. Själva oljan kan ha vilket ursprung som helst. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.