Utökat uppdrag till Konsumentverket

29 april, 2015 i Allmänt

Idag överlämnades Konsumentrapporten 2015 från Konsumentverket till konsumentminister Per Bolund, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande. I samband med överlämnandet presenterade Bolund ett nytt uppdrag till Konsumentverket som innebär att myndigheten får ett utökat ansvar att redogöra för problematiska konsumentmarknader och tänkbara lösningar. – Vi behöver ännu bättre underlag för att kunna möta den snabba omvandlingen i konsumenternas vardag när det till exempel gäller nya produkter, försäljningskanaler och affärsmetoder, säger Per Bolund. Det utökade uppdraget innebär att Konsumentverket närmare ska belysa tre valfria områden som av konsumenterna ansetts särskilt problematiska för att kunna beskriva problemens omfattning och orsaker och utifrån det presentera förslag på lösningar. Till pressmeddelandet >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.