Billigare mobilsurf utomlands dröjer

4 maj, 2015 i Tele- och internet

Frågan om att avskaffa extraavgifter för att använda mobiler i andra EU-länder har varit aktuell i snart tio år. Steg för steg har kostnaden för samtal, sms och datatrafik sänkts. Men trots stora ord och utfäst­elser ser det ut att dröja innan man kan resa inom unionen och ­använda mobilen som hemma, skriver DN. Förhandlingarna pågår just nu och ska fortsätta till mitten av maj. Men allt tyder på att ett snabbt ­avskaffande inte blir aktuellt när medlemsländernas ministrar har sagt sitt. En linje som har vunnit stöd bland medlemsländer är att kunder till­delas en pott med röstsamtal, data­trafik och sms som kan utnyttjas utan extra kostnad. 100 minuters samtal, 50 sms och 100 megabyte data per år är det senaste förslaget. En hård reglering med skrotade roamingavgifter skulle slå mot en viktig intäktskälla för operatörer, inte minst de i länder med stor turism, till exempel Spanien och Grekland. Men Andrus Ansip, estnisk EU-kommissionär med ansvar för den digitala marknaden, säger sig få signaler från branschen om att de är redo att ändra sig: – Att införa roamingavgifterna var ett felaktigt beslut från början. Det tvingar operatörer att säga åt sina kunder att inte använda deras tjänster när de är i andra länder. Affärs­modellen är inte hållbar. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.