Kunder har polisanmält Mobilizera

6 maj, 2015 i Tele- och internet

Kunderna känner sig lurade. Polisen har fått tre bedrägerianmälningar mot Mobilizera bara de senaste veckorna, skriver Bohusläningen. Åsa Sundeman, vd för telekombolaget, säger att det inte handlar om bedrägeri, snarare att kunden inte fått tillräckligt utförlig information eller inte förstått innebörden av den. – Det är ingen ursäkt för det inträffade. Det är vårt ansvar att varje kund som lämnar våra butiker förstår innebörden av de avtal de tecknat, säger hon. Enligt polisen är det mycket ovanligt att butiker anmäls för brott. Två av dem som har polisanmält Mobilizera för bedrägeri, är personer som talar ingen eller dåliga svenska. De har trott sig köpa ett abonnemang till en viss summa, men när fakturan kommit har den varit på ett högre belopp. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.