Kvinna fick rätt mot bilförsäljare

7 maj, 2015 i Konsumenträtt, Motor

Det blev mycket krångel för en kvinna efter att hon köpt en begagnad bil. Nu rekommenderar ARN företaget som sålde bilen att åtgärda ett av felen, skriver Sydöstran. Bilen, en Citroën C3 av årsmodell 2004, köptes för 21 000 kronor förra året. Efter en besiktning startade inte bilen, eftersom batteriet var dåligt. Det framkom också enligt kvinnan att kamremmen inte var bytt, trots att säljaren sa att arbetet hade utförts innan bilen såldes. Efter en tids diskussion byttes remmen och arbetskostnaden delades av de båda parterna. När det blev sommar och varmt upptäcktes att AC:n inte fungerade. ARN menar att ett fel somm uppstår inom sex månader från köpet anses ha funnits där även före köpet. Bilfirman rekommenderas att reparera felet på AC:n utan kostnad. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.