Svårt att kontrollera smitta i hallon

7 maj, 2015 i Hälsa, Livsmedel

De hallon som misstänks ha orsakat utbrottet av vinterkräksjuka på ett äldreboende i Ljungby återkallas nu från 3 000 kunder runt om i landet av grossisten Martin & Servera, skriver SR Ekot. Samtidigt riktas kritik mot att det inte finns striktare regler. I Danmark är det till exempel lag på att frysta hallon kokas. Det är inte första gången som liknande virus dyker upp i just hallon. Till exempel var det sommaren 2014 ett utbrott på en förskola i Lidingö kommun där totalt 20 personer insjuknade. Rådet från Livsmedelsverket är sedan tidigare att de frysta hallonen bör kokas på grund av den här risken, men flera kommuner och landsting som Sveriges Radio pratat med kommer nu att ändra sina rutiner så att de alltid kokas. Enligt Livsmedelsverket är det grossisten som oftast har ansvaret för kontrollen av bären, men det har också att göra med var företagen finns, beroende på var grossisten ligger. Även om kontroller görs i olika led så är det också mycket svårt att upptäcka den här typen av smitta. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.