Hon lurades betala dubbla priset

14 maj, 2015 i Granskningar

Angela Carlsson från Norrköping övertalades att teckna flera mobilabonnemang av Mobilarena för att kunna få en dator och surfplatta. Värdet på produkterna var dock långt mindre än utlovat.

- Jag sökte på nätet och förstod att jag blivit lurad. När jag försökte ångra mig fick jag inte, berättar Angela för Knyt.se.

Det var den sista maj 2014 hon träffade på gatusäljarna från Stockholmsföretaget Mobilarena. De sålde abonnemang åt operatören Tre, och lovade först en mobil på köpet. Angela tyckte att det lät bra.

– Jag skulle få ut min mobil och då trycker de en surfplatta i mina händer. När jag säger att jag inte är intresserad kom även en dator fram, berättar Angela Carlsson. Som grädde på moset skulle de bjuda på en dyr högtalare och dyra hörlurar.

- Säljarna visade mig vad produkterna skulle kosta att köpa separat och hur mycket jag skulle tjäna på affären. Jag fick till och med en handskriven lapp med uppgifterna. Till slut trodde jag att jag gick med på att betala 598 kronor i månaden för alltihop, säger hon.

Först när Angela kom hem insåg hon att hon tecknat upp sig på tre olika abonnemang för totalt 947 kronor i månaden. I avtalen med Tre ingår avbetalning på totalt 450 kronor i månaden för surfplattan och datorn, en kostnad på 10 800 kronor under bindningstiden på 24 månader.

Mobilarena påstod att surfplattan från HP var värd 3500 kronor. Enligt siffror som Magnus Bengtsson på prisjämförelsesajten Prisjakt tagit fram åt Knyt.se:s räkning hade den i själva verket ett normalpris på 1800 kronor i maj 2014. Den sista maj fanns dessutom ett kampanjpris på 1000 kronor. Den bärbara HP-datorn skulle vara värd 6000 kronor, men kostade enligt Prisjakt bara 3000 kronor vid det tillfället.

HP:s kundtjänst kan också bekräfta att deras produkter hos dem aldrig kostat så mycket som Mobilarena påstått.

Även de saker Angela fick ”på köpet” övervärderades. Harman Kardon-högtalaren påstods vara värd 5000, men kostade enligt Prisjakt 3500 kronor. Dessutom fanns ett kampanjpris på 2000 kronor. Hörlurarna, värda 899 kronor, hade i själva verket ett normalpris på 99 kronor.

Mobilarena gick under hösten med på att låta Angela slutbetala surfplattan och avsluta ett av mobilabonnemangen hon inte behövde. Men trots att de själva värderat surfplattan till 3500 kronor ville Mobilarena först ha 4800 kronor, vilket prutades till 4044 kronor.

Angela har kvar de oöppnade hörlurarna och högtalaren. Den bärbara datorn är bara provkörd.
- De lurade mig. Jag vill lämna tillbaka sakerna och få pengarna åter, säger hon.

Värde får inte vara påhittat
Niclas Ernebratt är jurist på Konsumentverket och har tittat på Angelas fall. – Om man använder sig av begrepp som värde i marknadsföringen ska det vara ett aktuellt marknadsvärde, ett genomsnittspris eller medianpris, säger han.

- Man kan tänka sig att man använder en oberoende prisjämförelsesajt för att ta fram det priset.

Kamran Alemdar, PR- och informationschef på Tre, menar att de inte kan kontrollera sina återförsäljares priser. – Det är fri prissättning i Sverige och det kan vi inte styra över, säger han till Knyt.
- Vi kan inte säga åt Mobilarena vad de ska ta, men vi tar en dialog med dem ändå för att de är vår återförsäljare, säger Alemdar.

Knyt.se började granska Angelas fall redan i oktober 2014. Mobilarena ville då inte svara på våra frågor trots upprepade försök. Efter att Knyt pratat med Tre backar Mobilarena först så långt att de erbjuder de Angela att bli löst från abonnemangen, behålla datorn och få 500 kronor tillbaka. Angela vägrade och tänkte vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden.

– Jag vill ha tillbaka de närmare 8000 kronor jag betalat för ingenting sedan i maj, säger hon.

Först i februari 2015 verkar Angelas fall få sin lösning genom förhandlingar med Tre, som i sin tur pratat med Mobilarena. Abonnemangen och avbetalningarna avslutas omedelbart, hon får behålla samtliga produkter utan kostnad, och Mobilarena betalar tillbaka de 4044 kronor hon fått lösa ut surfplattan för.

Men trots överenskommelsen dröjde utbetalningen. Först sedan Angela på nytt flera gånger kontaktat Tre kom pengarna äntligen – lagom till påsk.

Produkterna med överpris
Knyt.se har tagit del av den handskrivna sida som säljarna från Mobilarena summerade affären på. Här är produkterna Angela köpte – och deras påstådda värde:

Surfplatta HP Slate 7 HD 3G 16GB: 3500 kr
Bärbar dator HP 255 G2 FOZ61EA#UUW: 6000 kr
Mobiltelefon Samsung Galaxy S3: 3500 kr
Högtalare Harman Kardon Onyx Studio: 5000 kr
Hörlurar Deltaco Streetz TM-553 MV: 899 kr

Mobiltelefonen är den enda produkt Prisjakt menar hade ett marknadsmässigt pris. Den såldes av Tre och inte Mobilarena.

Läs fortsättningen:
Därför gratisluras återförsäljarna >>

Läs tidigare delar här:
Nekades ångerrätt på 30 000 kronor >>
Tre nekade Linda hjälp >>
Gratis surfplatta kostade 300 kronor i månaden >>
80-åring pålurad fyra abonnemang >>

1 svar på Hon lurades betala dubbla priset

  1. Snälla människa du blivit lurad….ha..ha…tänk på vad du gjort mot andra människor….