Debatt: Minska salthalten i alla livsmedel

19 maj, 2015 i Hälsa, Livsmedel

Antalet i Sverige som dör av för mycket salt i maten är många gånger fler än antalet som omkommer i trafikolyckor. Det skriver generaldirektören för Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, tillsammans med Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter och Louise Ungerth på KfS i en debattartikel i SvD. Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på saltet i maten, skriver de. Det finns forskning som visar att det går att minska salthalten i maten successivt utan att det blir tråkigt för den som äter. Det tar bara ungefär en månad att vänja sig vid mindre salt. Vi förordar att salthalten sänks samordnat, rakt över, i alla livsmedel. Alla företag måste ta ansvar. Annars vågar få ta första steget av rädsla för att bli bortvalda av konsumenterna. Det behövs ett samarbete inom livsmedelsbranschen för att gemensamt lägga upp en plan för detta. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.