Mobilsurf med 4G längs järnväg förbjuds till 2016

19 maj, 2015 i Tele- och internet

Mobilsurf genom 4G-nätet längs järnvägen kommer att förbjudas i ytterligare ett år, det beslutade Post- och Telestyrelsen. Bakgrunden är en olöst konflikt mellan tågbolagen och mobilbranschen, skriver SVT Nyheter. Tågens kommunikation använder det så kallade 900-mhzbandet. Samma band skulle också användas för den nya generationens 4G-nät för mobiltelefoner. Men om 4G-nätet slås på kan det störa järnvägens kommunikation vid till exempel olyckor och akuta situationer. På vissa sträckor kan trafiken helt stanna, då det nya signalsystemet påverkas. I mobilbranschen accepterar man beslutet under protest. – Det som är tråkigt är att det framförallt drabbar användarna, som nu får vänta ytterligare ett år. Det är 1,7 miljoner personer som bor och arbetar längs spåren, och till det kommer alla som sitter på tågen, säger Kajsa Frisell på IT- och Telekomföretagen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.