Sverige förlorar en mjölkbonde om dagen

20 maj, 2015 i Handel, Livsmedel

I dag får Arla-bonden ungefär lika mycket för mjölken som under delar av 1980-talet. Och i mjölkkrisens spår försvinner en svensk mjölkbonde om dagen, skriver Uppdrag Granskning. I matbutiken kostar en liter standardmjölk cirka nio kronor. Av de nio kronorna går knappt tre kronor till bonden. Och samtidigt som mjölkpriset i princip legat still har böndernas utgifter ökat. Det gör att många Arla-bönder i dag förlorar pengar på varje producerad liter mjölk. Uppdrag granskning har med hjälp av ett underlag från Jordbruksverket gjort en enkätundersökning bland ett stort antal slumpvis utvalda mjölkbönder. Den ger en svart bild av dagens mjölkkris. Enligt enkäten har nästan varannan svensk mjölkbonde, 45 procent, övervägt att lägga stövlarna på hyllan och lägga ner sin mjölkproduktion. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.