Svensk pasta innehåller mer kadmium än italiensk

25 maj, 2015 i Hälsa, Livsmedel

Många svensktillverkade pastasorter innehåller mer av den farliga tungmetallen kadmium än italiensk pasta. Det visar analyser som Livsmedelsverket har gjort, skriver SVT Nyheter. Analyserna visar att svensk pasta i snitt innehåller mer kadmium än italiensk (0,05 resp 0,03 mg/kg). Orsaken är att det finns mer kadmium i det svenska mjölet. Lantmännen är den enda svenska pastatillverkaren med varumärket Kungsörnen och därför ligger många av deras sorter i topp. Kungsörnens Må bra ljus fiberpasta har högst halt i testet (0,072 mg/kg). Det är precis under lantmännens eget gränsvärde på 0,08 mg/kg. Kadmium finns naturligt i åkermarken, men tillförs också genom luftföroreningar och gödsel. Men halterna varierar från område till område och från gård till gård. Pastatillverkarna kan alltså välja vete med låga halter kadmium. Till artikeln >>
Spannmål och pasta är en av de största kadmiumkällorna. Livsmedelsverket vill sänka halterna men tonar ändå ner riskerna för konsumenterna. Halterna i all pasta ligger under gränsvärdet för vete (0,2 mg/kg) och de här nivåerna ger inga akuta effekter. Men en pastaälskare kan få i sig en stor del av sitt tolerabla veckointag. Det är mängder man inte ska överskrida för hälsans skull. Mest kadmium finns i fullkornspasta eftersom det sitter mer i skalet på vetet. Ändå anser Livsmedelsverket att det är mer plus än minus för hälsan att äta fullkorn. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.