Kommuner luras av bluffakturor

26 augusti, 2015 i Bedrägeri

Bluffakturor betalas bara till en mindre del av småföretag – det är istället kommuner, myndigheter och storföretag som står för lejonparten, skriver SR Ekot. Det är samverkansgruppen mot fakturabedrägerier som kontrollerat tre av bluffbolagens bankkonton och sett varifrån insättningar gjorts. Då främst för falska katalogtjänster på totala fakturabelopp om 20 miljoner kronor under åren 2011 och 2012. Enligt granskningen betalas nästan var fjärde bluffaktura av kommuner och myndigheter och närmare var femte av storföretag med över en miljard i omsättning. Storföretag som bara motsvarar några promille av alla företag i Sverige. Även politiska partier, banker och friskolor, församlingar och föreningar låter sig luras. Trots det är det främst småföreetag som polisanmäler bluffakturor. – Förmodligen därför att även smärre summor är kännbara för småföretagare, tror Anders Olofsson på NBC. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.