Folksam: Syster ”inte nära anhörig”

4 september, 2015 i Konsumenträtt

Den 6 juli dog Anna, 25, i en brand som polisen misstänker var anlagd. För att bearbeta den fruktansvärda sorgen har en av hennes systrar känt behov av krissamtal – något som hon enligt försäkringsbolaget Folksam har rätt till om en nära anhörig mördas, skriver GT. Men hon vägrades först hjälp. En syster är, enligt Folksam, ”inte en nära anhörig”. Efter att hon gått ut på Facebook med historian vände Folksam i frågan. Karin Andersson är gruppchef för personskador hos Folksam. Hon berättar att beslutet att ge Annas syster krissamtal är ett undantag. – Det [finns] ett vedertaget begrepp i Sverige om att ett syskon är anhörig och inte en nära anhörig, säger hon, och får medhåll av Jesper Andersson, försäkringsjurist vid advokatbyrån Försäkringsjuristerna i Stockholm. Enligt försäkringsavtalslagen stämmer det att ett syskon inte räknas som en nära anhörig. – Men när det gäller konsumentförsäkringar, som en hemförsäkring är, använder domstolarna ofta en extensiv tolkning av lagen. Man är lite mer välvillig kan man säga, säger han. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.