6 smarta knep – så lurar du id-kaparen

7 september, 2015 i Bedrägeri

En kollega kom till mig tidigare i sommar och var orolig för att hon har fått en betalningspåminnelse på något hon själv inte hade köpt. Någon har beställt varor på nätet genom att använda hennes personnummer. Hon tog kontaktat med både polisen och bolaget som ville ha betalt och löste problemet då. Nu har de handlat varor igen och hon är lite uppgiven och undrar vad hon ska göra, skriver Christina Söderberg i Aftonbladet. I veckan berättade försäkringsbolaget if i ett pressmeddelande att de tar in hjälp vid ID-stöld i hemförsäkringen. ”Genom den kan kunderna få ersättning för juridisk hjälp för att kunna avvisa krav och rätta till fel som följt på stölden, men även rådgivning för att förebygga brottet och assistans för att begränsa skadan”, skriver bolaget. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.