Polisen varnar för falska insamlingar

7 september, 2015 i Bedrägeri, Varningar

Flyktingkatastrofen har fått svenskarna att öppna plånboken. Samtidigt varnar polisen för att bedragare kan utnyttja människors givmildhet, skriver SVT Nyheter. – Hittills har vi inte uppmärksammat det. Men det är inte otroligt att vi kommer att se liknande försök från bedragare, säger Ditte Westin, kommissarie på polisens nationella bedrägericenter. Hon uppmanar den som vill skänka pengar att vända sig till organisationer som har så kallade 90–konton. Men, många väljer dock att stödja de många privata initiativ som dykt upp parallellt med de etablerade hjälporganisationernas samarbete. Ditte Westin välkomnar privatpersonernas engagemang, men säger att man som givare bör kontrollera vem eller vilka som ligger bakom. En fara är att kriminella inte bara utnyttjar medborgarnas givmildhet utan att de också uppvaktar privata initiativ och erbjuder dem hjälp på plats eller med penningtransaktioner. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.