”Yxigt förslag om amorteringskrav”

7 september, 2015 i Ekonomi

Äntligen får svenska hushåll besked i en fråga som har en central roll i många bolånetagares privatekonomi. Men det amorteringskrav som Finansinspektionen har föreslagit är för yxigt, skriver Frida Andersson i SvD. Förslaget innebär att nya bolånetagare ska amortera två procent per år av lånebeloppet ned till 70 procents belåningsgrad och därefter en procent av lånebeloppet per år ned till 50 procents belåningsgrad. Den som köper en bostad för 3,5 miljoner och tar lån på 2,8 miljoner ska därmed amortera cirka 4 700 kronor i månaden ned till 70 procent. Belåningsgraden beräknas på marknadsvärdet av fastigheten, men en omvärdering får göras vart femte år. Bara nya lån omfattas, och med nytt lån menas byte av pant – det vill säga en ny bostad. Du ska fortfarande kunna byta bank utan att omfattas. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.