Känslig info kvar i avlagda mobiler

11 september, 2015 i Bedrägeri

Många i Sverige, kanske till och med de flesta, tar inte bort lagrad information ordentligt från sina gamla mobiler när de till exempel ska sälja eller ge bort dem. Bilder, gamla mejl, antecknade koder och annat känsligt kan då råka hamna i orätta händer, skriver SVT Nyheter. Mobiltelefoner och surfplattor är egentligen datorer och i datavärlden är ”radera” eller ”ta bort” inte detsamma som att helt radera information. Det som händer när du exempelvis raderar en bild är bara att den plats i minnet där den informationen finns inte längre är paxad. Men informationen finns kvar på den platsen tills minnet slumpmässigt skriver över med ny information. Först då är det gamla verkligen raderat, vilket kan dröja fem minuter likaväl som fem år. – Det finns godkända raderingsprogram att köpa till sin hemdator eller laptop, berättar IT-säkerhetsexperten Åke Ljungqvist. Sedan kopplar du telefonen till datorn och raderar den på riktigt, alltså skriver över telefonminnet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.