Organiserade bedragare lurar webbhandeln

8 oktober, 2015 i Bedrägeri

Produkter för stora belopp försvinner för svenska återförsäljare när nätbedragare blir allt mer avancerade och systematiska, skriver IT24. Bedrägerier under falsk företagsflagg drabbar så klart flera branscher, men it-återförsäljarna är ofta hårt drabbade, inte minst eftersom det rör sig om lättfraktade och dyra produkter. Det typiska upplägget är att någon går in på webbshoppen och registrerar en kund, oftast ett befintligt företag, där man även anger rätt organisationsnummer och ett antal kontaktpersoner, något som bedragarna lätt kan hitta på nätet. – Beställning sker ofta till ombud där de känner någon som arbetar, eller arbetar själva. Även uthämtning med falsk legitimation har blivit vanligare, säger Erik Estberg, finanschef på Webhallen. Hos Polisen är man väl medvetna om problematiken, och Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens Nationella Bedrägericenter, NBC, säger att man hela tiden jobbar med att försöka hålla jämna steg med bedrägerier som han beskriver som systematiskt organiserade och som hela tiden förflyttar sig. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.