Larmet: Lågenergihus riskerar bli mögelhärdar

26 oktober, 2015 i Hälsa

Vatten från slagregn tränger djupare in i fasader än vad som tidigare varit känt – vilket kan leda till en ökad risk för mögelskador när nya hus blir allt mer välisolerade. Det visar en rapport från Villaägarna, skriver Ny Teknik. – Bakom fasadernas ytterskikt finns ofta en så kallad luftspalt som ska leda bort vattnet som tränger in i fasaden när det regnar. Tidigare var ytterväggarna tunnare, vilket gjorde det lättare för värme att tränga in och torka ut fukten. På senare tid har det blivit populärare med välisolerade lågenergihus, och sådana konstruktioner får inte samma hjälp med att torka ut fukten, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk expert på Villaägarnas Riksförbund. Från och 2021 ska alla nya byggnader vara konstruerade för att använda ”nära noll” mängd energi, har ett EU-direktiv slagit fast. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.