Råvaror från hela världen säljs som ”lokal mat”

3 november, 2015 i Handel, Livsmedel

Brukar du handla mat med loggan Lokal mat på? Nu visar det sig att råvarorna i de matlådor som säljs i mataffärer runt om i länet med den här loggan på kan komma från hela världen, skriver P4 Dalarna. – Jag brukar köpa dom matlådorna. Jag trodde maten kom härifrån, jag är chockad, säger en konsument. Matlådorna som det handlar om tillverkas av ett företag i Säter som heter Gåfood. Magnus Bertilsson och Stefan Holmberg som äger Gåfood säger att dom aldrig har menat att vilseleda någon. – Vi säger ju inte att råvarorna kommer från Dalarna. Lokal mat är en förening som vi är med i. Till artikeln >>
Lokal mat är en ekonomisk förening för livsmedelsproducenter i tre landskap, varav Dalarna är ett. Och föreningen anser inte att loggan är vilseledande. – Jag tror inte att konsumenterna tänker annat än att det är producerat här i Dalarna, säger Rolf Lindqvist, verksamhetsledare för föreningen Lokal mat. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht kommenterar i ett mejl vad som gäller: ”Informationen till konsumenterna får inte vara vilseledande. Reglerna innebär att det inte alltid räcker med att en uppgift är sann. Den får inte heller vara sådan att den skulle kunna ge ett missvisande eller felaktigt intryck av livsmedlet på något sätt”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.