Bankomat snuvade kunder på pengar

6 november, 2015 i Handel, Konsumenträtt

Marie fick inte ut några pengar från bankomaten i Axelsberg. Ändå drogs 2 000 kronor från hennes konto. Under oktober har 10–15 personer råkat ut för samma sak vid denna bankomat, skriver Mitt i Stockholm. Marie fick tillbaka pengarna efter en vecka. – Vi har undersökt den och konstaterat att det varit ett tekniskt fel, som gjort det svårt att mata ut sedlar. Men nu ska den fungera som vanligt igen, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB. Hur kan ni se att reklamationerna stämmer? – Det kan vi se på olika sätt, bland annat så jämför vi innehållet i automaten med reklamationerna, säger hon. Enligt Bankomat AB tar det normalt fyra dagar att hantera en reklamation. Sedan ska banken göra sin bedömning. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.