Oro när Telia släcker nätet i Östhammar

9 november, 2015 i Tele- och internet

Oron är stor inför Telias nedsläckning av kopparnätet i Östhammars kommun nästa år, skriver UNT. För hur ska fiber och mobilt nät kunna ersätta där det inte finns fiber och saknas mobiltäckning? Först under 2016 års första kvartal kommer operatören Telia att skicka ut information till de kunder som tillhör någon av de berörda telefonstationerna. Totalt ungefär 1 300 hushåll och företag. – Kopparnätet är gammalt, på sina håll uppemot 60 år, och när det behöver underhållas är planen i stället att byta ut det. Vi börjar i områden där det i dag finns få kunder och långa trådar, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Han ser ingen anledning till oro över att den nya tekniken inte kommer att fungera. Det bästa är förstås en fiberuppkoppling, menar han, men alla kommer inte att kunna få en sådan. Den mobila uppkopplingen kommer då att förstärkas genom att kunden har en adapter inne i sitt hus. Den kopplas till en antenn på hustaket eller en separat mast och därefter kommer kunden att kunna koppla såväl sitt bredband som sin fasta telefon till densamma. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.