Kändisarnas p-app NaturalCycles – inget att lita på

10 november, 2015 i Hälsa

Fertilitetsmonitorer är inte ett preventivmedel – även om det marknadsförs så, skriver Dr Emma Frans i Aftonbladet. NaturalCycles marknadsförs med hjälp av sociala medier, podcasts och populära bloggar. Produkten – en av många på marknaden – är en kroppstermometer i kombination med en mobilapplikation som med hög sannolikhet säger sig kunna detektera ägglossning och ”säkra perioder”. Metoden bygger på att en kvinnas kroppstemperatur sjunker vid ägglossning för att sedan höjas något. Problemet är dock att detta inte är ett godkänt preventivmedel och ska därför inte marknadsföras som det. Att marknadsföra identifiering av ”säkra perioder” som preventivmedel är som att marknadsföra produkter som underlättar avhållsamhet eller avbrutna samlag som alternativ till godkända preventivmedel. Marknadsföringen spelar också på en rädsla för hormonella preventivmedel, en rädsla som enligt experter i stor utsträckning är överdriven och till och med ett problem för kvinnors hälsa. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.