TEST: Bilbarnstolar

7 december, 2015 i Hälsa, Motor

Stolen Besafe Izi Plus får högsta betyg när Folksam testat 17 bilbarnstolar för barn från nio månader till fyra år. Ytterligare sju bilbarnstolar får Folksams märkning Bra val, skriver försäkringsbolaget i ett pressmeddelande. Förutom en bra stol är den viktigaste säkerhetsåtgärden att låta barnen åka bakåtvända tills de fyllt fyra år. Risken att skadas är fem gånger högre i en framåtvänd stol jämfört med en bakåtvänd enligt Folksams trafiksäkerhetsforskare. I Folksams test ingår två stolar som är enbart avsedda för framåtvänt bruk. Den typen av stolar har fått bra resultat i europeiska konsumenttester av bilbarnstolar, men i Folksams test får båda stolarna underkänt. – Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd men faktum är att dessa två stolar kan medföra livshotande skador vid en svår kollision. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller konsumenttesterna, säger trafiksäkerhetsforskaren Helena Stigson. De sju stolar som klassas som Bra val förutom testvinnaren är: Axkid Rekid, Axkid Minikid, Besafe iZi Kid X1 i-Size, Besafe iZi Modular RF i-Size, Britax Römer Hi-Way II, Maxi-Cosi Mobi XP och Maxi-Cosi Pearl XP. Till pressmeddelandet >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.