Kan ge cancer och är förbjudet – finns ändå i vanlig kosmetika

8 januari, 2016 i Hälsa

Det kan ge cancer, orsaka allergier och är dessutom miljöfarligt. Trots det fortsätter många kosmetikatillverkare, som L’Oreal och L’Occitane, att använda det sedan ett år förbjudna konserveringsmedlet PAPB i sina produkter, skriver Aftonbladet. I Danmark har konsumentföreningen Tænk Kemi under hösten anmält 36 vanliga kosmetikprodukter med PAPB, eller PHMB, ett ämne med samma sammansättning, till de danska myndigheterna. Det är Läkemedelsverket som är tillsynsmyndighet över de här produkterna och ska se till att lagen följs – samtidigt erkänner man att lagstiftningen är både krånglig och förvirrande. – EU har bestämt att det är förbjudet, men det råder en oklarhet om vad som gäller så frågan är om företagen verkligen känner till det här, det kan vara en förklaring, säger Kerstin Kahlén, utredare på enheten för kosmetiska produkter. Läkemedelsverket kan utfärda saluförbud, så småningom kombinerat med vitesföreläggande och eventuell polisanmälan, men vägen dit tycks både lång och verkningslös. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.