Tydlig trend: Vi köper mindre konstgjord mat

8 januari, 2016 i Hälsa, Livsmedel

Trenden bland konsumenter är tydlig, att köpa färre produkter med konstgjorda inslag. Konsumentföreningen Äkta varas undersökning visar att 37 procent av konsumenterna avstår oftast eller alltid från att köpa mat med många tillsatser, skriver GP. Ä-märket tillåter inte tillsatser som E-nummer och konsistensmedel, med två undantag, och inga andra aromer än extrakt, det vill säga framställda av den riktiga varan. Politikern Anna Maria Corazza Bildt, som sitter i Europaparlament för Moderaterna, gick till val på att säga ”basta”, stopp, till matfusket. Hon vill inte sträcka sig så långt som att aromer är fusk, utan att det handlar om att imitera smaker. – Men ge konsumenterna makten tillbaka, låt dem lägga till sin smak med kryddor, säger hon som är vice ordförande i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd samt talesperson inom livsmedelsmärkning för EPP-gruppen. Hon vill ge konsumenterna rätt information som underlag till medvetna val och arbetar från en EU-plattform för att minska tillsatser och användningen av syntetiska aromer. Samtidigt handlar det om att vara pragmatisk, eftersom aromernas formler är obegripliga och det blir för mycket text på livsmedelspaketen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.