Sedlar och mynt på väg bort från svensk vardag

8 februari, 2016 i Ekonomi, Handel

Sedlar och mynt är på väg bort från den svenska vardagen. Banker, krogar och kaféer blir, som det heter, kontantfria. Samtidigt växer missnöjet bland stora grupper konsumenter, skriver GP. Rädsla för bedrägerier är en orsak till att äldre pensionärer inte vill ha kort. Dålig syn är en annan – man ser inte vilket belopp man godkänner i butiken. En tredje är att det är svårt att komma ihåg koderna. Pensionärerna är inte ensamma om att protestera. Småföretagare, hembygdsföreningar, säkerhetsföretag, glesbygdsföreträdare samt organisationen Sveriges konsumenter deltar i det så kallade Kontantupproret som startade i fjol. – Vi är inte emot utvecklingen, det är bra med swish och andra tjänster. Men man ska inte begära att alla ska stå på tå för den nya tekniken. Pensionärer, funktionshindrade och nyanlända behöver använda kontanter, säger Jan Bertoft. I fjol sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att det kan komma en lag om att bankerna ska hantera kontanter. Nyligen uppvaktades Riksbanken av Bertoft och andra företrädare för Kontantupproret. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.