Google stärker rätten att bli glömd

12 februari, 2016 i Tele- och internet

Den som vill få bort sitt namn från sökresultaten ska få bättre hjälp. Men det är inget vattentätt system, skriver IDG. Sedan en dom i EU-domstolen för knappt två år är det möjligt kräva att Google och andra sökmotorer tar bort länkar till ”otillräckliga, irrelevanta eller icke relevanta” sökresultat som dyker upp vid en sökning på ens namn. Men hittills har Google bara tagit bort sökresultaten på sina europeiska domäner, som google.se och google.fr. De har varit fullt nåbara genom att bara surfa in på google.com – fram till nu. Inom kort ska företaget ändra så att sökresultatet filtreras på ip-basis istället för beroende på vilken domän du besöker. Men eftersom filtreringen sker med hjälp av ip-adressen är den också lätt att kringgå. Allt någon behöver göra för att se ”glömda” sökresultat är att surfa in på Google via en icke-europeisk proxy eller vpn. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.