Falskt nödrop från kapat mejlkonto

15 februari, 2016 i Bedrägeri

Uppsalabon Gunnar är en av många som drabbats av mejlkapning. Under fredagen skickades pengaförfrågningar ut i hans namn till vänner, gamla arbetsgivare och föreningar, skriver UNT. Det är första gången som han råkar ut för detta men fenomenet är inte främmande för honom. Vänner till honom har hamnat i liknande situationer. Nu har Gunnar bytt lösenord och hoppas att det räcker. Att få sin mejl kapad är inte ovanligt i dag, berättar Robert Jonsson, ställföreträdande chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I synnerhet inte när någon skickar det i syfte att tjäna pengar. – Det är ju väldigt vanligt, särskilt på Facebook. Där kanske någon skriver ”Hej jag är i London och behöver pengar, kan du sätta in på det här kontot…”, och så tror man att det är en kompis. Ofta ligger problemet hos säkerheten i lösenordet, och att ha samma lösenord på flera konton är en dålig idé, menar Robert Jonsson. Han rekommenderar därför att ha olika lösenord för de allra viktigaste kontona. – Och man ska räkna lösenord som en värdehandling. Det är bättre att ha ett svårt uppskrivet på papper än att ha ett lätt i huvudet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.