Tungmetaller sprutas på ekovinerna

15 februari, 2016 i Hälsa, Miljö

Försäljningen av ekologiska viner rusar. Men frågan är hur miljövänliga dessa viner är – egentligen, skriver TT. För att få kalla ett vin ekologiskt får inga konstgjorda bekämpningsmedel användas. Därmed inte sagt att ekoviner odlas utan bekämpningsmedel. Enligt Thomas Kätterer, professor i systemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala används tungmetaller istället för mer effektiva organiska bekämpningsmedel som bryts ner i marken. Enligt EU:s regler får vinodlarna använda som mest sex kilogram koppar per hektar och år för att bekämpa svampangrepp. Metallen sprejas på druvorna som kopparsulfat. Ofarliga mängder hamnar i själva vinet, men marken påverkas kraftigt. Systembolagets Ulf Sjödin känner väl till problemet, men tycker ändå att fördelarna med ekovin överväger, inte minst för att det innebär bättre villkor för de som arbetar med besprutningen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.