”Ett tydligt övertramp av mobiloperatören 3″

16 februari, 2016 i Tele- och internet

Sedan ett halvår tillbaka har en av våra mest grundläggande nätprinciper sålts ut av den svenska mobiloperatören 3. Kanske för att de inte förstått, kanske för att de hoppas att vi inte ska förstå. Kanske för att de tror att vi ska glömma. Det skriver Emanuel Karlsten i GP. Det handlar om att Tre erbjduer ”fri surf” för den som lyssnar på musik, men bara via de tre tjänster mobiloperatören stöder. ”Det kan låta som en petitess, men är ett historisk och unikt intrång i nätneutraliteten”, menar Karlsten. ”Enkelt sagt handlar det om att den som ansvarar för tillgången av internet ska vara neutral till hur den används. Jämför med en elleverantör. Tänk om den plötsligt skulle säga att alla Bosch-apparater fick gratis el. Det skulle så klart vara bra för Bosch-användare och elleverantörens kunder skulle säkert börja köpa Bosch-maskiner för att spara pengar. Men det skulle samtidigt korrumpera hela systemet. En gräddfil som skapas för vissa el-maskiner skulle stänga ute andra aktörers möjlighet att etablera sig. Vem vill köpa en Electrolux-maskin när man får gratis el med Bosch? Och vad händer i nästa steg? Ska Elextrolux då köpa in sig hos en annan elleverantör? Det är ett system vi aldrig skulle tillåta”. Till artikeln >>
Tres replik, och en replik på den, kan du läsa här >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.