Enkelt för unga att köpa folköl i matbutik

3 mars, 2016 i Hälsa, Handel

Trots krav på legitimation som bevisar att man fyllt 18 år är det enkelt för minderåriga att köpa ut folköl i vanliga matbutiker. På nio försök i lika många butiker lyckades SVT:s testperson köpa ut alkohol sju gånger med självskanning, skriver SVT Nyheter. Butikerna tillhör de tre stora matvarukedjorna, City Gross, Coop och Ica. Hos City Gross och Coop fanns ingen kontroll alls. Enligt Ove Fagerlund på City Gross M.A.T i Vällingby ska det alltid bli stopp i skärmen när man handlar en vara med ålderskontroll på. Personalen måste då komma fram och godkänna köpet. På Coop kan personalen som känner sig säker på att kunden fyllt 18 godkänna köpet från en annan kassa längre bort.Ica har ett system som gör att man inte kan godkänna några köp från en annan kassa. En ur personalen måste alltså alltid gå fram och slå en kod för att godkänna. I de tre Ica-butikerna fick testpersonen nej, två av tre gånger. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.