Postnord och gasljus-lurendrejeriet

29 augusti, 2016 i Bedrägeri, Handel

Postnord har efter en granskning av SvD erkänt att de medvetet struntat i att leverera kundernas paket till dörren: en tjänst som kunden i många fall har betalat, eller betalat extra för, skriver NSK i en ledare. Standardpåståendet att Postnord har sökt dig, men du var inte hemma, har i många fall varit en lögn. SvD:s granskning visar att det tvärtom funnits en överenskommelse inom koncernen om att chauffören inte får ringa kunden och kolla om hen är hemma, alternativt förvarna om att man är på väg så att kunden kan se till att vara det. Man har alltså haft en policy att aktivt luras. Enligt Postnords Sverige-VD Anders Holm är det ”tråkigt” att det har blivit så. I filmen Gasljus luras Ingrid Bergman av sin make att tro att hon håller på att bli vansinnig. Från vinden manipulerar han bland annat lägenhetens gasljus för att ge intryck av hallucinationer om att lampor släcks och tänds. Han förnekar sedan att han ser vad den oroliga hustrun ser. Detta har på engelska gett upphov till begreppet gaslighting, som innebär just att man medvetet manipulerar någon att tro att de har fel och är paranoida. Det som skett är att Postnord medvetet har ”gaslightat” sina kunder. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.