Anmälningar om plastgifter läggs ner

30 augusti, 2016 i Miljö

Mer än hälften av de anmälningar om misstänkta gifter i plastprodukter som Kemikalieinspektionen överlämnat till miljöåklagare har lagts ner, det visar en intern sammanställning från förra året som Ekot har tagit del av. 12 av 20 fall har lagts ner och i ytterligare sex fall har inget besked om åtgärd lämnats från åklagare. Enligt Kristina Persson, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beror det magra resultatet främst på två saker. – Det första är att bestämmelserna finns i EU-förordningar, och de är stora och komplexa. Och vid en straffrättslig bedömning så måste vi titta på den som är mest gynnsam för den misstänkta. Det andra är att man också måste kunna visa att ansvariga personer har begått brottet av uppsåt eller av [tillräckligt klandervärd] oaktsamhet. Det enda fall som hittills lett till något straff gäller drygt 5 000 exemplar av en rosa vattenkokare från företaget Jula, som innehåller det förbjudna ämnet SCCP. För det och två andra miljöbrott har Jula fått betala 200 000 kr i en så kallad företagsbot. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.