Europol: ”Ransomware är ett av de största hoten vi ser”

5 september, 2016 i Bedrägeri

Gisslanprogrammen är bedragarnas nya kassako, och nu lyfter Europol upp ransomware som ett av de stora hoten på nätet, skriver CS. Det krävs mer än att brottslingar får skaka galler för att stoppa hotet, menar Fernando Ruiz, operativ chef för den europeiska polisens cyberavdelning, EC3. – Polisutredningar räcker inte. Det här är ett hot vi måste tackla från ett annat håll, så vi har valt en tredelad strategi, säger han. Det första steget är information. Allmänheten måste känns till hotet för att kunna skydda sig. Det andra steget är att tillsammans med säkerhetsföretag och polismyndigheter utreda de brott som begås. Det tredje är att lindra skadorna. – Vi vill skicka ett tydligt budskap till allmänheten: betala inte! Om du betalar ger du deras verksamhet näring och de kan fortsätta utveckla sina virus. Dessutom finns ingen garanti för att de kommer att avkryptera dina filer, säger Fernando Ruiz. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.